aneb vynahraďte přírodě svůj vánoční stromek

Chcete dát zajímavý dárek a ještě pomoci dobré věci? Originální řešení nabízí Společnost Přátel Přírody – darujte svým blízkým kousek přírody, kousek NOVÉHO PRALESA.

 

Liberecká Společnost přátel přírody vykoupila před třemi lety na Ještědském hřebenu prvních 7ha smrkového lesa monokultury a rozhodla se, že z ní udělá opět prales. Ekologové část smrků vykáceli a na volná místa vysadili přes 15.000 mladých buků, jedlí, javorů, jasanů a dalších dřevin. Původně tmavý les bez života se tak prosvětlil a na místo nepřirozené smrkové monokultury se postupně začíná vracet přirozená podoba přírody. Aby se z lesa stal opět prales bude chvíli trvat, ale jeho základy jsou již položeny.

K původním sedmi hektarům přibylo postupně dalších osmnáct a Nový prales se tak dnes rozkládá již na dvaceti pěti hektarech. Naposled se ekologům podařilo vykoupit i tři hektary 113 let starého smrkovobukového lesa, který již dnes působí pralesovitým dojmem a který se tak podařilo zachránit před vykácením. Výkup byl financován z půjčky ve výši 300.000 Kč, kterou musí ochránci přírody do konce ledna uhradit.

Všem milovníkům přírody proto nabízejí zajímavou možnost: Každý, kdo podpoří vznik alespoň 20m2 Nového pralesa dostane originální dárkovou poukázku Patron Nového pralesa, kterou může samozřejmě někomu i darovat a od 50m2 navíc ještě pralesní puzzle. 1m2 Nového pralesa stojí 12 Kč. Kromě příznivé ceny se navíc jedná o dárek, který se nezkazí, s lety získá na ceně, nepřekáží ve skříní a navíc jej každoročně můžete navštívit, ať už sami, nebo na některé zplánovaných exkurzí. Objednávkový formulář a podrobnější informace o projektu najdete na www.novyprales.cz.

Odkazy:
- Nový prales www.novyprales.cz

Bližší informace:

Jan Korytář 776 56 17 36,
Alfred Josiek 608 003 317