Stále se na nás obracejí naši čtenáři s prosbou o doporučení nějakých kvalitních knih.

Dobrých (i méně dobrých) knih vychází mnoho a je tak někdy těžké si vybrat. Pokusíme se vám tedy několik titulů doporučit, ovšem s tím, že naše doporučení není zdaleka vyčerpávající. Vybereme pouze z titulů, se kterými jsme měli možnost nějak pracovat. Knížky zde uvedené jsou buď nové, anebo osvědčené opakovaně vydané... Doporučené knihy jsme rozdělili do těchto sekcí:

 

Životní příběhy, biografie, svědectví

 

Trestankyně

Trestankyně
Poutavý příběh Růženy Vackové, kterou věznili nacisté i komunisté

Co má větší cenu: žít v bezpečném závětří, ovšem za cenu kompromisů, nebo si stát odvážně za svým a uchovat si čisté svědomí? Pro Růženu Vackovou ale otázka takto vůbec nestála. Neochotu přistoupit na kompromis dokázala tato univerzitní profesorka už za nacistické okupace, kdy byla za účast v odboji odsouzena k smrti. A znovu po únoru 1948. Román přibližuje její život na pozadí „šťastného“ 20. století.

 

Kura Bible WEBKUŘÁK BIBLE

Příběh bývalého vězně,
který se „prokouřil“ stránkami Bible
až k obrácení a odpuštění. 

 

Z temnot ke svetlu WEBZ TEMNOT KE SVĚTLU AUTOBIOGRAFIE

Dramatický životní příběh Stormie Omartianové, autorky řady bestsellerů o síle přímluvné modlitby. Prožila si mimořádně těžké dětství. Bydleli na odlehlé samotě, kde ji týrala psychicky nemocná matka; hodný, ale slabý otec od ní utíkal k práci na farmě. Stormie záhy odchází z domu a zahajuje úspěšnou kariéru v showbyznysu. Drsné prostředí Hollywoodu však jen prohlubuje její vnitřní úzkost a prázdnotu, denně se probouzí s myšlenkami na sebevraždu. Drogy, alkohol i náhodný sex pomáhají jen chvilkově, ještě víc se zaplétá hledáním uzdravení pomocí ezoterických nauk a okultismu. Tato kniha vychází v češtině již podruhé, tentokrát s novým názvem a v revidovaném překladu, první vydání vyšlo v roce 2014 pod názvem Stormie.

 

image:Image náhled produktu Mučedníci a oběti pro KristaMučedníci a oběti pro Krista

Biografický slovník Mučedníci a oběti pro Krista zachycuje životní osudy katolických křesťanů všech národností žijících v českých zemích, kteří násilně zahynuli v období dvou totalitních režimů 20. století. Martyrologium je plné úžasných svědectví lidské statečnosti, věrnosti a hrdinství obyčejných lidí. Nebyli to superhrdinové z filmů, ale normální lidé, kteří se dostali do mimořádně těžkých okolností a obstáli v nich, dozráli v utrpení a osvědčili hrdinské ctnosti. 

 

 

 

Být otcem znamená...

Být otcem znamená...

„Dneska už otec rodiny nesedí na pomyslném trůně. Ani už nedokazuje svou mužnost na bitevním poli. Své syny už neučí, že čest je více než štěstí… Otcové však nevymizeli,“ píše autor – sám otec rodiny – v úvodu své knížky. V dvaapadesáti krátkých kapitolkách nám předkládá své hloubavé i lehce humorné úvahy o různých aspektech otcovství. Martin Steffens (nar. 1977) je ve Francii známý autor, publikoval už více než deset titulů a přispívá do deníku La Croix a do dalších periodik. 

 

9 dní za nove vino v manzelstvi WEB9 DNÍ ZA „NOVÉ VÍNO“V MANŽELSTVÍ

Novéna vychází z textu manželského slibu, ale i z bohatých životní zkušeností manželů, významných českých lékařů a členů Komunity Emmanuel, kteří žijí v manželství již 59 let.

 

NK0346 pet jazyků omluvyPĚT JAZYKŮ OMLUVY

Omluva je jedna z nejtěžších věcí v mezilidských vztazích. Má ale velkou moc. Může zachránit situaci, vztah, manželství nebo pověst. A naopak. Tam, kde někdo omluvu právem očekával, ale nedočkal se, může dojít ke zbytečnému odcizení a ochladnutí vztahů. 

 

Hranice - doplněné vydáníHRANICE - DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ

Mnohá zranění, napětí a nedorozumění vznikají, když lidé nerespektují hranice ve vztazích. Ve vztahu rodičů vůči dětem, partnerů navzájem, nadřízeného vůči podřízenému dochází denně k množství narušení vzájemných hranic. Tato jedinečná publikace se zamýšlí nad důsledky narušených hranic a pomáhá obnovit zdravé meze, které musíme respektovat.

 

Neboj se to se snadno rekneWEBNEBOJ SE… TO SE SNADNO ŘEKNE!

Vtipné, ale i hluboké svědectví autorky o tom, jak se učila zápasit s vlastním strachem a nedůvěrou, že se Pán doopravdy stará. Její příhody a zkušenosti z každodenního života oslovují především ženy žijící v rodinách, ačkoli poselství, které z nich čerpá, má univerzální platnost.

 

Lectio mamina

Lectio mamina

Maminky malých dětí většinou nepěstují pravidelné „lectio divina“ nad Písmem, což je jeden z pilířů života mnichů. Je pro ně náročné najít si čas na jakoukoli duchovní četbu. Autorka této knížky není výjimkou, svou víru se snaží žít uprostřed každodenního shonu. Pozdě večer, někdy až v noci si zapisuje své myšlenky o tom, jak souvisí její život s liturgickými dobami a svátky, které právě sviští kolem… Vtipné postřehy možná nastartují vaše vlastní přemítání, možná vám vyloudí úsměv na tváři, ne-li výbuch smíchu. Pozor – raději tedy nečíst při uspávání dětí! Petra Babulíková (nar. 1978) žije s manželem a třemi dcerami v Dubnici nad Váhom poblíž Trenčína, v němž působí jako učitelka angličtiny na střední pedagogické škole.

 

Konverzační karty Poke(r)c

Konverzační karty POKEC jsou skvělou pomůckou pro navazování a pěstování skutečných vztahů. Kromě karetní hry obsahují sadu otázek „na tělo“, které nám umožní přejít od banálních frází k rozhovoru „o něčem“. Lze je použít při dovolené s přáteli, při rodinném posezení či oslavě, při setkání spolužáků nebo delší cestě autem či vlakem, ve skupinkách Kurzů Alfa, ale i při navazování „sokratovských“ rozhovorů uprostřed všedního dne. „Odlož poker face, tuhle hru nevyhraješ blafováním!“

 

 

Každý zná cedule, které hlásají: tady staví autobus. Už i děti vědí, že zde mohou nastoupit a autobus je doveze do cíle, kam se chtějí dostat, přestože musí urazit kus cesty. Člověk nastoupí a s důvěrou se nechá odvézt. Právě takovými zastávkami na naší životní cestě mají být rituály. Vyzvednou nás na místě, na kterém stojíme. Takové, jací jsme, v náladě a rozpoložení, jež odpovídají tomu, co právě prožíváme. V každém okamžiku života můžeme do rituálu vstoupit. Všechny pak mají společný cíl: dovést nás k sobě samým. V této knížce P. Zacharias vysvětluje smysl a prospěšnost rituálů a nabízí praktické návody, které můžeme snadno začlenit do všedního života. Povzbuzuje nás, abychom si vytvořili vlastní rituály a obohatili tak svůj život o nový rozměr.

 

 

 

OBALKAO PRACHOVÉM ZRNKU

Dobrodružný příběh malého prachového zrnka pomůže dětem pochopit, kdo je Bůh, jak velikou lásku k nám má a co všechno pro nás dělá. Pozorný čtenář objeví téměř v každé větě jasnou symboliku s evangeliem. Jelikož je paralela s biblickou zvěstí ale zcela skrytá, je kniha vhodná i pro nevěřící přátele. Ke knize si navíc můžete zdarma vytisknout STOLNÍ HRU.

 

Bible vypráví o Ježíši

Bible vypráví o Ježíši

Jedna z nejlepších Biblí pro děti. Krátké texty ukazují na souvislosti napříč celou Biblí. Krásně ilustrovaná. Její obsah oslovil i mnohé dospělé, kteří knihu četli spolu s dětmi. 

 

Moje biblická krabička 2

Tyto biblické příběhy pro děti nabízejí všechno, čím se vyznačuje dobrý příběh: napětí a dobrodružství, hrdinskou odvahu a přátelství, věci všední i neobyčejné. A pro děti to nejdůležitější: nakonec vždycky zvítězí dobro.

 

 

 

Pro staší děti i mládež

 

Všichni na palubu! Komiks o svatých

Všichni na palubu! Komiks o svatých

Příběhy svatých v komiksovém provedení jsou už léta osvědčeným žánrem. Kniha italského kreslíře nabízí příběhů celou řadu, od těch nejstarších po nejnovější. Děti se v zajímavé zkratce dozvědí, kdo byli a kdy žili svatý Mikuláš a Tarsicius, František z Assisi, Filip Neri, Ignác z Loyoly, Karel Boromejský, Don Bosco, Terezie z Lisieux, ale i svatí naší doby jako Matka Tereza, odvážný bojovník proti mafii otec Puglisi nebo nedávno blahořečený Carlo Acutis. / Vhodné pro děti od 9 let.

 

Carlo Acutis

Carlo Acutis

Nedávno blahoslavený „Boží ajťák“, jak se mu taky přezdívá, si během pár let získal srdce lidí po celém světě. Skvělý komiks francouzských autorů nám přibližuje jeho příběh.

 

 

Pavel komiks WEBDOBRODRUŽSTVÍ SVATÉHO PAVLA

Vynikající komiks o dobrodružném životě apoštola Pavla 
je určen čtenářům staršího školního věku.

 

 

Vánoce

 

Leporelo Modlitba u vanocniho Paulinky webMODLITBA U VÁNOČNÍHO STOLU (LEPORELO)

Vánoční leporelo
s modlitbou vhodnou
ke štědrovečernímu stolu. 

 

Prvni zivy betlem WEBPRVNÍ ŽIVÝ BETLÉM

Ilustrovaná publikace pro děti vypráví příběh o tom, jak sv. František z Asissi postavil úplně první betlém na světě a jak se tato událost stala součástí oslav vánočních svátků. 

 

Vánoční zázrakVÁNOČNÍ ZÁZRAK

Vyprávění o adventních a vánočních událostech. Každá kapitola obsahuje úryvek z Písma svatého a modlitbu.

 

 

9 dní k přiblížení se tajemství Vánoc

Novéna inspirovaná zamyšleními papeže Františka z exhortace Amoris laetitia (Radost z lásky).

 

 

Vánoční kolekce z Brněnské tiskové misie:

betlém - vystřihovánka
vánoční hvězda  
vánoční krabička 
- pexeso na vymalování Vánoce jsou radost
vánoční pexeso
omalovánka Narození Ježíše
Vánoční pohlednice a přání
Vánoční magnetický kalendář

 

 

Teologie, církev

 

Pastorální teologie včera, dnes a zítra

Kniha Aleše Opatrného se věnuje především současnosti pastorální praxe. Vychází z přesvědčení, že úkolem pastorace není pouhé opakování správných zásad a jejich aplikování do života lidí, ale porozumění životu současníků a přibližování evangelia v různých situacích. Vybraná témata jsou zpracována s ohledem na nové pastorační paradigma. Výslovně je odmítáno uzavření do ulity, řešení současnosti a budoucnosti návratem do minulosti a zaměňování reálného světa se světem ideálním.

 

Tajemství olivovníku

Tajemství olivovníku

Když apoštol Pavel v 11. kapitole listu Římanům představuje Boží plán s Izraelem a ostatními národy, vykresluje ho pomocí obrazu ušlechtilé olivy a nazývá jej „tajemstvím“. Autor se ve své knize snaží toto velké tajemství poodhalit.

 

 

Murphyho zákony o církvi, 3. vyd.

Murphyho zákony o církvi, 3. vyd.

Postupující šediny i tvůrčí přetlak mi velí, abych se podělil o svou léty nastřádanou, zkušenostmi vytříbenou moudrost již třetím, aktualizovaným vydáním mé nesmrtelné brožurky. Jsem přesvědčen, že vzniklé dílko právem zaujme čestné místo na vašem nočním stolku – samozřejmě vedle Bible, breviáře, Katechismu katolické církve a posledního výtisku Katolického týdeníku.  Prof. Tomáš Marný z Bludovic, L. P. 2023

 

Nebe opravdu jeNEBE OPRAVDU JE

Popis nebe očima tříletého dítěte, které mělo "zážitek blízké smrti". Když Colton Burpo přežil komplikovanou operaci slepého střeva, jeho rodiče jásali radostí nad jeho zázračným uzdravením. Nečekali však, jaký se před nimi během následujících měsíců rozvine příběh: příběh stejně krásný jako neobyčejný, zachycující cestu jejich syna do nebe a zpět. Podle reálné události. 

 

Křest. Příručka pro ty, kdo uvažují o křtu svého dítěte

Křest. Příručka pro ty, kdo uvažují o křtu svého dítěte

Drobná příručka z pera známého kněze Aleše Opatrného pomůže rodičům a kmotrům představit si, co znamená křest dítěte pro jeho život a jeho vztahy. Seznamujeme se s tím, co si od křtu lze slibovat, co čeká na rodiče a přítomné při obřadu křtu a co je třeba zařídit, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu.

 
 
 
 

Spiritualita pro náročnější

 

Otevřená mysl otevřené srdce

Otevřená mysl otevřené srdce: Kontemplativní rozměr evangelia

Thomas Keating

Praktická inspirace, jak pokračovat v modlitbě tam, kde v běžném modlitebním životě "narážíme na strop" formulované modlitby či rozjímání. Psáno na základě zkušeností pro člověka dnešní doby.

 

 

 

Různé

 

Zalmy Renc WEBŽALMY V PŘEKLADU VÁCLAVA RENČE K MODLITBĚ, K ROZJÍMÁNÍ I KE STUDIU

Překlad žalmů v překladu Václava Renče. Každý žalm začíná krátkým úvodem a končí modlitbou. Dárkové provedení.

 

 

image:Image náhled produktu Recepty sestry VojtěchyRecepty sestry Vojtěchy 

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se narodila v roce 1972 a s třemi sourozenci vyrůstala ve vesničce Rodkov poblíž Bystřice nad Pernštejnem na Vysočině. V její rozvětvené širší rodině bylo mnoho velmi dobrých kuchařek a cukrářek. Po vstupu do Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského studovala obor biochemie na Přirodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně s výhledem na práci v kongregační nemocnici v Praze pod Petřínem. Po noviciátě se ovšem sestra Vojtěcha stala součástí nově vznikající komunity v římském Nepomucenu, kde jako kuchařka slouží dodnes. 

 

image:Image náhled produktu S mobilem do Božího království?

S mobilem do Božího království?  Josef Ptáček

25 úvah o tom, proč je internet dobrý sluha i zlý pán

Na internetu hledáme čerstvé zprávy. Nakupujeme, platíme a připojujeme se k různým institucím. Posloucháme internetové rádio, podcasty a hrajeme hry. Je to pro nás dnes nepostradatelný pracovní nástroj, který pomáhá našemu vzájemnému propojení i ke vzdělávání. Mobil nás provází doslova na každém kroku. Vytváří zcela nový životní prostor, jenž má vliv na naši koncentraci, vztahy a naše tělesné, duševní a duchovní zdraví. Bereme ho do ruky v průměru každých deset minut. Co nám to přináší a co bere? Autor je optimista i realista. 

 
 
 

Jeho království  Mika Waltari

Román slavného finského spisovatele se odehrává v době Ježíše Krista

Vypravěčem románu je Říman Marcus Manilius Mezentianus, který se před nešťastnou láskou uchyluje do vřavy Jeruzaléma a stává se zde svědkem Ježíšovy smrti. Je zasažen hloubkou jeho poselství a s detektivní posedlostí pátrá po smyslu jeho slov a činů. Setkává se s jeho učedníky, Marií z Magdaly, Šimonem z Kyrény, Lazarem a ostatními svědky zázračného Ježíšova působení na jeho současníky. Mika Waltari mistrovsky přibližuje dávné události a jejich kulturní a ideologické kořeny. Ožívají zde historické reálie římské, egyptské, asyrské a židovské.